september 19, 2024

Financial Watch

Financial Watch : Finansiell insikt, kontroll av förmögenhet, oberoende åsikter, rationella investeringar

Divoká karta USMNT Haji Wright môže potvrdiť bod z Copa America v zápase Coventry City vo Wembley proti Man Utd

8 min read

Americký útočník mieri do Wembley ako veľký outsider a pripravuje sa na zápas, v ktorom ide o veľa

Na slávnom góle Hajiho Wrighta na majstrovstvách sveta bolo zarážajúce, aký bol nepravdepodobný. Wrightovo zakončenie proti Holandsku, ktoré bolo na začiatku prekvapujúcim povolaním do mužskej reprezentácie USA, bolo šťastnou náhodou. Sám Wright priznáva, že o ňom nič nevedel. Bol to jeden veľký moment šťastia.

Wrightova cesta však nie je definovaná týmto jedným gólom. Po tom, čo sa pôvodne prebojoval na scénu ako zázračný tínedžer v tíme New York Cosmos, si v rámci prípravy na tento veľký okamih odskočil do celej Európy. Tento víkend ho čaká ďalší veľký moment, ďalšia príležitosť presadiť sa v obrovskom zápase.

Útočník USMNT povedie v nedeľu Coventry City do semifinále FA Cupu. Coventry City, áno, malé staré Coventry City, ide do Wembley. Na vrcholnom podujatí anglického futbalu sa stretnú s Manchestrom United a proti najslávnejšiemu klubu krajiny nastúpia ako veľkí outsideri.

Wright bude viesť mužstvo, ako to robil celú sezónu. Je mužom vo forme a veľkým dôvodom, prečo sa tam Coventry City vôbec dostalo. A keďže sa Sky Blues pripravujú na svoj veľký zápas, Wright bude snívať o tom, že pripraví ďalšie veľké prekvapenie.

Kľukatá cesta do Coventry
Ak ste ich doteraz nevideli, vyhľadajte si fotografie mladého Wrighta a mladého Christiana Pulisica v mládežníckom národnom tíme USA. Wright je o dobrý meter vyšší ako Pulišič, podobne ako teraz. Hviezda AC Miláno má detskú tvár a nemá svoju teraz už charakteristickú bradu. Po toľkých rokoch sú títo dvaja stále spoluhráčmi, ktorí majú za sebou majstrovstvá sveta.

futbalový dres s vlastným menom

Divoká karta USMNT Haji Wright môže potvrdiť bod z Copa America v zápase Coventry City vo Wembley proti Man Utd

Ale zatiaľ čo Pulisicova cesta bola plne v centre pozornosti, Wrightova bola relatívne v tieni.

Začalo sa to v tíme New York Cosmos, keďže Wright začal svoju kariéru akousi stážou ešte predtým, ako bol dosť starý na to, aby si odskočil do Európy. Potom prestúpil do Schalke, kde však nikdy úplne neprelomil. Následný prestup do VVV Venlo bol tiež ťažký. Do začiatku sezóny 2020/21, štvrtej v jeho profesionálnej kariére, strelil Wright v 45 zápasoch v Európe len tri seniorské góly.

V roku 2020 urobil Wright ďalší krok späť, prestúpil do Sonderjyske v dánskej Superlige a odtiaľ sa už len budoval. Trinásťgólová kampaň v Dánsku mu vyniesla prestup na hosťovanie do tureckého Antalyasporu, kde strelil 15 gólov a vyslúžil si trvalú zmluvu. V sezóne 2022/23 dal ďalších 16 a horúcim štartom do tejto klubovej sezóny si rezervoval miesto na majstrovstvách sveta.

Po tomto svetovom šampionáte sa Denmark detský dres Coventry City rozhodlo podpísať Wrighta za rekordných 7,7 milióna libier (9,5 milióna USD). Táto suma, hoci je pre klub Championship obrovská, bola viac ako opodstatnená, keďže útočník oslnil vo svojej úvodnej sezóne v anglickom futbale.

Wrightova obrovská sezóna
Netrvalo dlho a Wright oznámil svoj príchod do Coventry. Pri svojom domácom debute strelil svoj prvý gól pri víťazstve 3:0 nad Middlesbrough. V nasledujúcich mesiacoch sa dá povedať, že sa už neohliadol späť.

Celkovo má Wright na konte 17 gólov vo všetkých súťažiach, z toho 15 v drsnej Championship. To je dobrý výsledok pre každého útočníka, nieto ešte pre hráča, ktorý je v Anglicku prvý rok. Jeho návrat v Championship mu zabezpečil piate miesto v lige, čím sa vyrovnal spoluhráčovi z USMNT Joshovi Sargentovi, ako aj Che Adamsovi a Jackovi Clarkovi, ktorí vstupujú do posledných týždňov sezóny.

Wrightov najväčší moment však prišiel v FA Cupe. Coventry City sa snažilo o svoju prvú semifinálovú účasť po takmer 40 rokoch, keď sa stretlo s Wolves. Určite to bol ťažký zápas – súper bol etablovaným tímom Premier League.

V záverečných chvíľach prehrávali o gól a takmer stratili všetku nádej, kým Wrightovu dráždivú krížnu prihrávku v 97. minúte nevyrovnal Ellis Simms a udržal Sky Blues pri živote. Nebolo by však žiadne predĺženie ani tresty, pretože Wright o tri minúty neskôr presným zakončením poslal Coventry dopredu s najväčším gólom svojej doterajšej klubovej kariéry.

Napriek tomu bol Wright vynechaný zo zostavy USMNT na Ligu národov CONCACAF. Keď však bol na ceste na krátku medzinárodnú dovolenku, zazvonil mu telefón. Bol to Gregg Berhalter.

Využil svoju šancu
Už len tým, že sa ukázal, si Wright vyslúžil rešpekt.

Berhalterov telefonát prišiel, keď Wright s rodinou nastupoval do lietadla do Dubaja. Zranenie Sargenta uvoľnilo miesto. Ak chcel, mohol ho získať Wright. Ak nie, nebude mu to mať za zlé. Telefonát prišiel veľmi, veľmi neskoro.

”Zavolal mi naspäť a povedal: ’Idem do toho’,” povedal Berhalter, ”a keď som to počul, naozaj to ukazuje, aký je to chlap a aký má charakter.”

Wright bude vďačný, že telefonát prišiel, ale USMNT bude ešte vďačnejší, že Wright zdvihol. Bol ich záchrancom v Lige národov CONCACAF.

Keď USA v semifinále proti Jamajke v záverečných momentoch prehrávali, neskorý vlastný gól poslal zápas do predĺženia. V ňom sa Wright ujal vedenia, dvakrát skóroval po dvoch asistenciách Gia Reynu a poslal USMNT do finále. Vďaka týmto gólom sa Wright stal prvým náhradníkom USMNT, ktorý skóroval vo vyraďovacom zápase.

Wright bol za svoje úsilie odmenený. Vo finále,Futbalový dres Manchester United v ktorom USA vyradili Mexiko 2:0, nastúpil pred Folarinom Balogunom. Pre Wrighta to bola veľká medzinárodná prestávka, počas ktorej sa dočkal medzinárodnej trofeje. Čo je však ešte dôležitejšie, dostal sa do pozície, v ktorej sa môže v lete uchádzať o ďalšiu, keďže sa opäť zapojil do chaotického boja o útočníka na Copa America.

Preteky o útočníka USMNT
Keď Wright vstupoval do Ligy národov, vyzeralo to, že je na okraji záujmu. Teraz je však priamo v hre, keďže sa o pozíciu útočníka č. 9 USMNT tlačí viacero hviezd.

Balogun je pravdepodobne stále favoritom, a to aj napriek sezóne v Monaku, v ktorej sa mu nedarilo. Po viac ako roku jeho kariéry v USMNT sa stále zdá, že USA sa učia hrať s bývalým hráčom Arsenalu, ktorý vyzeral len trochu nesynchronizovane so svojimi spoluhráčmi.

Ricardo Pepi je tiež v hre, napriek tomu, že v PSV je obmedzený na úlohu supersub. A potom je tu Josh Sargent, ktorý je z tejto skupiny v najväčšej forme, keďže v Championship za Norwich City naďalej strieľa jeden gól za druhým. Ak bude pokračovať v strieľaní gólov, môže to byť práve on.

Wright je však v tomto mixe tiež.

”Nie je to všetko len tak pre nič za nič, ako by niektorí ľudia povedali,” povedal pre The Athletic začiatkom tohto roka. ”[Berhalter] mi hovoril, aby som pokračoval, pretože s každým gólom som bližšie k tímu.”

Nakoniec sa preteky o účasť na súpiske pre Copa America môžu veľmi dobre zúžiť na formu. Wright má však tento víkend obrovskú šancu pekelne sa presadiť v obrovskom vyraďovacom zápase.

Semifinále FA Cupu
Málokto dáva Coventry City v nedeľu šancu. Oprávnene. Koniec koncov, hrajú proti Detské tričko Manchester United. Nie, nie sú to červení diabli Sira Alexa Fergusona, ale je to gigant Premier League, ktorý nastúpi proti klubu, ktorý nebol v najvyššej súťaži od roku 2001. Len pred šiestimi rokmi hrali v druhej lige. Je tu priepasť v kvalite.

Coventry City sa však dostalo tak ďaleko a Wright sa pripravuje na cestu do Wembley a myslí si, že má šancu.

”Už som to povedal veľakrát, máme na našej strane veľa kvality,” povedal Wright pre ITV Sport po víťazstve nad Wolves. ”A pokiaľ si budeme veriť a budeme sa naďalej snažiť, myslím si, že dostaneme svoje šance. A dnes sme dokázali využiť tri z nich, a to nám stačí na víťazstvo.

”Je úžasné dostať sa do Wembley pri takejto príležitosti a v takomto zápase. Je to pre nás všetkých veľká zábava. Dúfam, že si to užijeme a potom sa vrátime do práce.”

Ak Wright pomôže Coventry City k rozuzleniu, bude to pre Berhaltera pekelná výpoveď. Keďže sa USMNT tak sústredí na vyraďovacie vystúpenia, veľký výkon v semifinále proti United by bol pre Wrighta obrovskou vzpruhou v životopise. Je to pravdepodobne najväčšia skúška v jeho kariére, keďže sa snaží pomôcť Coventry City vykúzliť nemožné.

Podarí sa im to? Pravdepodobne nie. Ale fakt, že sú tu, vás musí prinútiť zamyslieť sa… čo ak?

Sny o Premier League?
V Championship je to tesné. Coventry City má pred sebou už len štyri zápasy a cesta do Premier League sa zdá byť takmer nemožná.

Za súčasného stavu stráca Coventry na ôsmom mieste na šiesty Norwich osem bodov a medzi nimi sa nachádza Hull City. Coventry má síce zápas k dobru pred Kanoniermi, ale aj tak bude kvalifikovanie sa na štvrté a posledné miesto v play-off veľmi ťažké.

Kto vie, čo čaká Wrighta. Kluby v Anglicku uvidia, ako rýchlo sa adaptoval na život v druhej lige. Medzitým USMNT uvidí, ako veľmi vyrástol ako útočník. Už to nie je ten mladý hráč, ktorý sa snaží nájsť si cestu do Európy. Nie, v týchto dňoch je Wright etablovaný. Je tu.

Dvadsaťšesťročný útočník práve vstupuje do svojich najlepších rokov, keď USMNT kráča do kultúrne určujúceho dvojročného obdobia. Bude v ňom Wright zohrávať úlohu? Bojuje o to a tento boj pokračuje v nedeľu zápasom vo Wembley, ktorý môže zmeniť jeho život.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copyright 2019-2024 jianjiai.net All rights Reserved | Newsphere by AF themes.